Święta i uroczystości

wielkanoc

Ciasto na mazurki
Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag schłodzonego masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na twardo
2 łyżeczki cukru waniliowego
Przepis: Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i szybko oraz dokładnie posiekać nożem (aż masło będzie w małych kawałeczkach). Następnie szybko zagnieść ciasto, zawinąć w papier lub folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować na 1 cm (część ciasta zostawić na boki) i przełożyć do prostokątnej foremki 21x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uforować wałeczki, ułożyć po bokach ciasta i uformować w prostokąty, nożem zrobić wzorek w paseczki, spód ciasta ponakłówać widelcem.

Piec w temperaturze 200 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) przez 25 minut na jasno-złoty kolor. Przestudzić. Udekorować ulubioną masą (kajmakową, czekoladową), można ozdobić bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation