Kuchnia

Ciasta

Ciasto z makiem i brzoskwiniami


To ciasto miało połączyć zachcianki trzech osób. Jedna miała ochotę na soczyste, słoneczne brzoskwinki ( niestety z puszki ), które przywołałyby choć troszeczkę lata, druga na chrzęszczący w zębach mak, a trzecia na krem, ( no bo co to za ciasto bez kremu ) no i powstał całkiem smaczny zestaw.


Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 8 dag cukru
- 8 dag suchego maku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę brzoskwiniową:
- puszka brzoskwiń
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy


Składniki na masę śmietankową:
- 200 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 - 2 łyżki cukru pudru

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z żółtkami. Dosypać powoli obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem. Piec 30 min w temp 200 st. C. Ciasto ostudzić i delikatnie przekroić na 3 części.

Brzoskwinie pokroić w kosteczkę ( 2 można odłożyć do dekoracji ). Odlać ok pół szklanki zalewy z brzoskwiń, rozrobić w niej proszek budyniowy, resztę zalewy wraz z brzoskwiniami zagotować. Zdjąć z ognia, wlać rozrobiony budyń, zagotować.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, ubić razem.

Dwa placki posmarować masą brzoskwiniową, a następnie masą śmietanową, ułożyć jeden na drugim, przykryć pozostałym plackiem. Można posmarować go resztą kremu śmietanowego i udekorować brzoskwiniami.


Smacznego.
sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation