Kuchnia

Przepisy

Sałatka z pieczonymi ziemniakami | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

10-15 małych młodych ziemniaków
kilka rzodkiewek
100g rukoli lub baby szpinaku
kiełki rzodkiewki
1 cytryna
2-4 orzechy włoskie (opcjonalnie)

Na sos/dressing:

1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka musztardy tradycyjnej
1 łyżka miodu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól morska do smaku
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj sos/dressing. Do miseczki dodaj wszystkie składniki do dressingu i dokładnie wymieszaj. Zioła prowansalskie utrzyj na drobny puder, a ząbek czosnku wyciśnij lub zetrzyj na drobnej tarce. Dopraw dressing solą morską.

Umyj dokładnie i ugotuj ziemniaki w łupinach, w lekko posolonej wodzie, ale tak, aby były al’dente, czyli jeszcze lekko twarde (nierozgotowane) Po przestudzeniu przekrój je na pół, wstaw do naczynia do zapiekania wyłożonego pergaminem i skrop częścią dressingu. Dodaj świeży rozmaryn, tymianek, kawałki cytryny i zapiekaj przez ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia przemieszaj ziemniaki, aby się równo podpiekły.

Do miseczki dodaj umytą rukolę lub baby szpinak, upieczone ziemniaki, rzodkiewkę oraz jej kiełki i skrop wszystko resztą dressingu. Delikatnie wymieszaj.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation