Kuchnia

KUCHNIA_CIASTA

Ciasto "Diabełek"

biszkopt jasny:
3 jaja
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

mały słoiczek nutelli (240 gramów)

ciasto bakaliowe:
2 białka
0,5 szklanki (60 gramów) drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
50 gramów wiórków kokosowych
50 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru pudru
50 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach

masa budyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru (40 gramów)
4 łyżki cukru
125 gramów masła
1,5 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

ciemny biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa mascarpone:
250 gramów serka mascarpone
100 gramów białej czekolady
dodatkowo:
4 łyżki ciemnego kakao

Jasny biszkopt.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić. Równomiernie posmarować nutellą. Jeśli stała w lodówce, lekko ją podgrzać, aby łatwo dała się rozprowadzać.

Ciemny biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
Ciasto bakaliowe.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników, wsypać bakalie i startą czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni, papier odkleić dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
Posmarowany masą czekoladową jasny biszkopt przykryć ciastem bakaliowym, lekko docisnąć.

Masa budyniowa:
1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić budyń z dodatkową łyżeczką mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Ugotować budyń (będzie dość gęsty). Jeszcze gorący wyłożyć na ciasto bakaliowe, wygładzić powierzchnię. Przykryć ciemnym biszkoptem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej, utrzeć z serkiem mascarpone na gładką masę. Następnie posmarować nią ciemny biszkopt, wygładzić powierzchnię, posypać ciemnym kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation