Kuchnia

przystawki 22222

Tajskie przekąski.

30 minut | 25 sztuk

Potrzebujesz
2 prostokątne arkusze ciasta francuskiego
1 żółtko
2 łyżki sezamu

tajski sos chili

Nadzienie
1 pojedynczy filet z kurczaka
150 g pancetty
1 ząbek czosnku
3 cebulki dymki
1 czerwona ostra papryczka
1/2 wiązki kolendry
1 łyżka sosu rybnego
1 jajko
1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Kurczaka i pancettę pokroić na małe kawałki, czosnek obrać i posiekać. Dymki opłukać, odkroić ogonki oraz pokroić w krążki. Papryczkę i kolendrę posiekać. Wszystkie składniki włożyć do blendera, dodać jajko, imbir i sos rybny oraz zmiksować.

Tajskie-przekaski-2

Ciasto francuskie rozłożyć, farsz podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek, położyć na cieście oraz zwinąć. Szwem na dół. Ostrym nożem pokroić na 3 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Wsunąć na 15 minut do piekarnika lub aż przekąski zaczną się rumienić.

Podawać ze słodkim tajskim sosem chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation