Kuchnia

Mięso

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
3/4-1 szklanka suszonych grzybów
2-3 łyżki śmietany
1 cebula
3-4 łyżki natki pietruszki
1/2 bulionetki drobiowej lub warzywnej
sól
pieprz
oliwa
woda

Porcja dla 2 osób.

Grzyby zalać gorącą wodą i pozostawić na noc.

Cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelnię. Zeszklić na złoty kolor. Dodać grzyby razem z wodą i zagotować.

Całość zmiksować blenderem. Przelać do rondelka. Dodać około 3/4 szklanki wody lub odrobinę mniej, jeśli grzyby moczyły się w większej ilości wody (moje były nią tylko przykryte) i bulionetkę.

Polędwiczkę umyć i oczyścić. Pokroić na kotleciki 2 cm grubości. Każdy kotlet spłaszczyć dłonią lub płaską formą od tłuczka do mięsa. Posolić i popieprzyć z obu stron.



Polędwiczki obsmażyć na złoty kolor na patelni (krótko..około 1 minuty z każdej strony). Usmażone przełożyć do sosy grzybowego i dusić około 20 minut pod przykryciem.

Pod koniec smażenia dodać posiekaną pietruszkę oraz śmietanę (najlepiej ją wcześniej rozmieszać z odrobiną gorącego sosu). Doprawić solą i pieprzem.

Podawać np. z ziemniaczkami, kopytkami lub kluskami śląskimi.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation