DIY - zrób to sam

Dekoracja do klasy

CIASTO NESQUIK
Składniki na 4 kruche blaty :
300g mąki pszennej
3 łyżki kakao Nesquik
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
2 jajka
50g cukru pudru (ja cukier pominęłam)
Biały biszkopt:
4 białka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Krem:
4 żółtka
4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
4 łyżki kakao Nesquik
4 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, możecie dodać więcej cukru)
Polewa z białej czekolady:
200g białej czekolady
50g dobrej jakości masła
Wykonanie:
Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić (lub zmiksować). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, dlatego trzeba podsypywać co jakiś czas sporą ilością mąki. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 30cm x 35 cm). Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty.
Biały biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min.
Krem Nesquik: 3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. (Jeśli uważacie, ze masa jest zbyt mało słodka możecie dodać więcej cukru). Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)
Składanie ciasta:
ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa
Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation