Kuchnia

Przepisy

Torcik mocno cytrynowy



250 g mąki
120 g miękkiego masła
2 jajka
200 g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml mleka
szczypta soli
sok i skórka z 1 cytryny
szczypta kurkumy lub żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)

krem

500 g mascarpone
200 g śmietany 30%
8 łyżek cukru
sok i skórka z 1 cytryny
szczypta kurkumy lub żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąką mieszamy z proszkiem, solą i kurkumą. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku nie przestając ucierać. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Porcjami dodajemy na przemian suche składniki i mleko. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Pieczemy 3 placki w tortownicy o śr. 18 cm, każdy piekąc przez 20-25 min.
Przygotowujemy krem. Mascarpone ubijamy z cukrem, kurkumą (lub barwnikiem) oraz sokiem i skórką. Dodajemy śmietankę i kontynuujemy ubijanie, aż masa zgęstnieje.
2/3 masy przekładamy wystudzone placki. 1/3 dekorujemy boki i wierzch tortu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation