Kuchnia

Sałatki

Sałatka ze szparagami:

Składniki: 8 zielonych szparagów, 8 rzodkiewek, garść roszponki, 6 liści młodej botwinki, ćwiartka fenkuła, 60 g koziego sera, łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka mieszanki ziół

Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny, kilka listków świeżych ziół

Musztardę mieszamy z miodem, dodajemy sok z cytryny następnie wlewamy oliwę oraz posiekane zioła. Odstawiamy na 15 min do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Szparagi należy dokładnie umyć, ułamać zdrewniałe końcówki ( gdy chwycimy za oba końce, same ułamią się w odpowiednim miejscu) i obrać tak 2/3 wysokości w zależności od ich grubości. Gdy są cieniutkie nie trzeba obierać. Następnie gotujemy je w lekko osolonej wodzie ok 3 min, aż delikatnie zmiękną. Najlepiej włożyć je do wysokiego garnka tak, aby delikatnie końcówki wystawały i gotowały się na parze. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, szparagi smarujemy mieszanką oliwy i ziół i układamy na grillu. Czekamy, aż delikatnie zbrązowieją z obu stron. Do miseczki wsypujemy roszponkę i liście botwinki. Następnie kroimy na połówki umyte rzodkiewki i dodajemy je do sałat. Fenkuł kroimy na cieniutkie plasterki i dodajemy do mieszanki. Następnie kroimy szparagi na 3 części i dodajemy do miski. Łyżeczką nakładamy dowolnej wielkości porcje sera. Na końcu całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem. Najlepiej jeść od razu po przyrządzeniu.

www.pysznekadry.blogspot.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation