Kuchnia

Zuppe

Zupa pieczarkowa z pomidorami

Składniki:
50 dag pieczarek
4 pomidory lub przecier pomidorowy
pół kg ziemniaków
marchew
pietruszka
cebula
kawałek selera
8 szt ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
olej
szczypta tymianku
2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie)



Wykonanie:
Włoszczyznę i ziemniaki obieram, kroję w kostkę i razem z przyprawami wrzucam do garnka, zalewam woda i gotuję wywar.
Cebulę obieram, kroję w kostkę i szklę na oleju.
Pieczarki kroję w kawałki i dodaje do cebuli. Przesmażam wszystko.
Pomidory obieram ze skórki i miksuję na mus (lub ścieram na tarce), dodaję do zupy (lub koncentrat pomidorowy jeśli jego używam).
Usmażone pieczarki dodaje do wywaru, gotuję kilka minut, zabielam śmietaną i ewentualnie doprawiam do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation