Kuchnia

mąka

Składniki:
500 g herbatników
0,5 l śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
puszka masy krówkowej
10 dag orzechów włoskich
Sposób przygotowywania:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę, wlewamy tężejącą galaretkę, ostudzoną żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na blachę o wymiarach 36x24 wykładamy warstwę herbatników, połowę masy śmietanowej i przykrywamy herbatnikami.
Następnie wykładamy połowę masy krówkowej, układamy warstwę herbatników i pozostałą masę śmietanową i znowu warstwę herbatników. Wkładamy na 30 minut do lodówki aby masa stężała. Orzechy włoskie drobno siekamy. Gdy ciasto stężeje wykładamy pozostałą masę krówkową i posypujemy obficie orzechami włoskimi.

Masa krówkowa ciężko rozsmarowuje się na herbatnikach dlatego proponuję masę lekko podgrzać albo na herbatniki kłaść małe kupki i dopiero wtedy ju rozsmarować. Z górną warstwą już nie ma takich problemów bo ciasto już stężało i dobrze się rozsmarowuje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation