Kuchnia

dania obiadowe

Przepis na żeberka ostro pikantne

Co kupić
Marynata
2 kg żeberek
3 liście laurowe
sól, pieprz w ziarnach
1/3 szklanki miodu
1/2 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki octu balsamicznego
2/3 szklanki keczupu
3 łyżeczki ostrej musztardy
4 ząbki posiekanego czosnku
1 posiekana mała cebula
pieprz do smaku


Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 45min
Przygotowanie
Żeberka zalewamy wodą, obgotowujemy około 30 minut, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmujemy żeberka, studzimy, a wywar wykorzystujemy do ugotowania np. zupy.
Składniki marynaty mieszamy dokładnie. Do sporej miski lub szczelnego worka wkładamy żeberka, dodajemy marynatę, dokładnie obtaczamy w niej żeberka, tak żeby dobrze pokryła mięso.
Żeberka wyjmujemy z marynaty, lekko otrząsamy mięso z jej nadmiaru, układamy na grillu i smażymy, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation