Kuchnia

Przepisy kulinarne

Rybka pod skorupką
Składniki
2/3 opakowania sezamków
30 g białej czekolady
1 jajko
1 duża marchew
0,5 szklanki mąki
1,5 łyżki miękkiego masła
1 łyżka i 0,5 szklanki jogurtu typu greckiego
1 filet z miruny ok. 100g
1 łyżka bułki tartej Panko
1 łyżka posiekanych pistacji (solonych)
1 łyżka białego wytrawnego wina
sok z połowy cytryny
łyżeczka kolorowego pieprzu świeżo zmielonego
1 szklanka roszponki
0,5 szklanki koperku
oliwa i 1 łyżka soku z cytryny
sól
Krok 1:
Marchewkowe racuchy. Startą marchewkę na małych oczkach ucieramy w misce z żółtkiem, masłem, łyżką jogurtu i mąką. W osobnej misce ubijamy białko na sztywno. Marchewkową masę łączymy z białkiem dodając białko do masy i lekko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Masę wykładamy łyżką na patelnię formując małe placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 2:
Filet z ryby osuszamy ręcznikiem papierowym lekko solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron. W misce przygotowujemy kruszonkę z bułki panko, pokruszonych drobno sezamków i posiekanych pistacji. Dolewamy łyżkę wina i mieszamy. Konsystencja kruszonki powinna mieć konsystencję "mokrego piasku".
Krok 3:
Filet układamy w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem, na wierzch układamy kruszonkę i kropimy lekko oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 min.
Krok 4:
Sos. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i dodajemy łyżkę jogurtu, energicznie mieszamy. Resztę jogurtu dodajemy po zdjęciu miski z kąpieli wodnej. Następnie wlewamy sok z połowy cytryny dokładnie mieszając. Lekko solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5:
Przygotowujemy sałatkę z roszponki i posiekanego koperku, do tego dressing z oliwy, soku z cytryny i soli.
Krok 6:
Na końcu dekorujemy według uznania. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation