Kuchnia

Przepisy kulinarne

Kołacze AHA z kurczakiem
Składniki

1 opakowanie sezamków AHA E.Wedel
1 mała pierś z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
pół jabłka
1 kulka sera mozzarella
sól, chilli, cynamon, oliwa, łyżeczka sezamu
250 g mąki
120 ml ciepłego mleka
1 małe jajko
pół łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
500 g obranej dyni
Przygotowujemy rozczyn z drożdży i cukru, mąkę, mleko, jajko, pół łyżeczki soli, masło łączmy z rozczynem. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2:

Pierś mielimy w maszynce do mięsa, na patelni rozgrzewamy oliwę z chilli. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, szpinak, jabłko starte na grubych oczkach i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy pokruszone sezamki i mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy solą do smaku.
Krok 3:

Wyrośnięte ciasto "odgazowujemy" dzielimy na 4 części formując placuszki o średnicy około 15 cm i grubości 0.5 cm. Na środek wykładamy farsz i zawijamy formując kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 40 min. Pod koniec pieczenia smarujemy wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Dynię obieramy i kroimy w paski (frytki). Wrzucamy do naczynia żaroodpornego doprawiamy cynamonem, chilli i oliwą. Zamiast dyni możemy użyć batatów, zwykłych ziemniaków, selera lub marchwi. Bułeczki i frytki podajemy na gorrrrąco:) Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation