Dziecko

Dla maluchów

Przepis na ciastolinę z mikrofalówki
Potrzebne:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1/3 szklanki soli
1 łyżka oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
barwnik spożywczy
miska
coś do mieszania (łyżka, łopatka lub inne mieszadełko)
Zaczynamy od połączenia składników „mokrych”, czyli wody, oleju i barwnika, a następnie dodajemy „suche”: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund przy maksymalnej mocy (u mnie 900 W), najlepiej przykrywając ręcznikiem papierowym, aby nie bryzgało. Po tym czasie dokładnie mieszamy masę i ponownie wstawiamy do podgrzania na 30 sekund, czynność te powtarzamy, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję. Łączny czas podgrzewania mojej ciastoliny to dwie i pół minuty, tym sposobem wraz z przygotowaniem produktów, jej zrobienie nie zajęło mi nie więcej jak 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation