Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

twarogowe placuszki

Składniki

200 g serka wiejskiego lub twarozku
2 bialka
1 zoltko
3 czubate lyzki maki pelnoziarnistej
ok 100 ml jogurtu naturalnego
1,5 lyzki cukru (mozna uzyc bialego lub brązowego)

W misce ubic bialka na sztywna piane.
Do drugiej miski wlozyc twarog, zoltka, wsypac make i cukier, wlac jogurt, wszystko razem zmiksowac. Dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac. Ciasto powinno miec konsystencje gestej smietany- jesli jest za geste, dodac jogurtu, jesli za rzadkie nalezy dosypac maki.
Rozgrzac patelnie teflonowa, lyzka nakladac male porcje, smazyc z obu stron na rumiano.
Podawac z dzemem, owocami lub miodem, wg uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation