Kuchnia

sweet&sweet

Sernik francuski - Przepis

Składniki:

Spód:
• ok. 200 g kakaowych ciasteczek owsianych
• 2 łyżki roztopionego masła

Maliny do środka sernika:
• 250 g malin
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• kawałek skórki z cytryny

Masa serowa:
• 1 kg tłustego twarogu
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki cukru
• 5 jajek (M)
• 2 żółtka
• 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
• 125 ml śmietanki kremowej 30%
• 200 g białej czekolady

Karmelizowana skorupka i dekoracja:
• ok. 4 łyżki białego cukru
• świeże maliny

Przygotowanie:

Spód:
Dno tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i zmiksować do połączenia. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Maliny do środka sernika:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do naczynia żaroodpornego włożyć maliny, posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, w środek włożyć skórkę z cytryny i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 20 minut.
Wyjąć i ostudzić, delikatnie wylać na sitko zawieszone na miseczce, odsączyć. Większość upieczonych malin wykorzystujemy do sernika (do masy serowej), resztę (około 3 łyżek) malin wkładamy do odcedzonego soku malinowego, przelewamy wszystko do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Schłodzony i ostudzony syrop wykorzystujemy do podawania z sernikiem.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować w malakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Do twarogu dodać mąkę i cukier i zmiksować (w mikserze lub malakserze) przez minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec zmiksować z żółtkami, aromatem migdałowym i śmietanką kremówką.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić, następnie dodawać stopniowo do masy ciągle miksując na małych obrotach miksera.
Gładką masę wylać na spód z ciasteczek. Upieczone maliny włożyć w równomiernych odstępach do masy serowej, zanurzając je na głębokość ok. 2 cm (jeśli maliny zostaną przy powierzchni sernik będzie pękał). Sernik wstawić na kratkę do środkowej części piekarnika. Piec przez 12 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez kolejne 55 minut. Po tym czasie środek sernika ma być już ścięty ale ciągle miękko uginać się pod palcem.
Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.
Karmelizowana skorupka:
Schłodzony sernik przed podaniem posypać równą warstwą cukru. Cukier opalić palnikiem aby się skarmelizował (punkt po punkcie, powolnymi ruchami). Jeśli nie mamy palnika, wstawiamy sernik na górną półkę piekarnika z mocno nagrzaną górną grzałką (funkcja grilla, program średnio wysoki). Cały czas sprawdzamy postępy w karmelizacji. Podawać z malinami i syropem malinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation