Kuchnia

szarlotka

PUSZYSTA SZARLOTKA

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
6-8 dużych jabłek
1 kisiel cytrynowy
100 ml wody
cukier do smaku

Przygotowanie
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dusić na małym ogniu z dodatkiem wody i cukru do miękkości. Wsypać kisiel i energicznie mieszając, zagotować. Odstawić do przestudzenia.

Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać przestudzone masło i ponownie delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy . Piec przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe i na wierzch wylać pozostałe ciasto. Całość piec około 40 minut, aż uzyska złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation