Kuchnia

Kulinaria

Kanapeczki imprezowe


Kanapeczki 1: Chleb tostowy biały, puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 ugotowane białka z jajek, 1 awokado, 100 g serka białego kremowego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, do dekoracji kiełki, rzodkiewki.

Tuńczyka wymieszać dokładnie z majonezem, i pokrojonym w drobną kostkę białkiem,awokado rozgnieść na gładką masę, wymieszać z serkiem, przyprawić solą, pieprzem. Z kromek chleba tostowego wykroić brzegi, pokroić na 4 części (kwadraty lub trójkąty), na pierwszą warstwę ułożyć pastę z tuńczyka, przykryć drugą kromeczką, następnie pasta z awokado, 3 kromeczka i udekorować górę.

Kanapeczki 2: Chleb tostowy biały, masło, 3 żółtka ugotowane na twardo, 3 łyżeczki majonezu, szynka, sól, pieprz, oliwki zielone, wykałaczki

Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z majonezem, przyprawić sola pieprzem. Z kromek chleba tostowego wykroić brzegi, pokroić na 4 części (kwadraty lub trójkąty). Każdą kromeczkę wysmarować masłem, nałożyć pastę i kawałek szynki, i udekorować np. oliwkami, papryką, rzodkiewką, całość przebić wykałaczką.

Kanapeczki 3: Pieczywo ciemne pełnoziarniste, masło, ogórki konserwowe, śledź solony, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, pieprz

Śledzia solonego wymoczyć w mleku, odsączyć, dodać oliwę i słonecznik, zamieszać. Kromki pieczywa opiec w tosterze, pokroić na 4 kwadraty, posmarować masłem, ułożyć plastry ogórka, kawałek śledzia, ozdobić np. krążkami czerwonej cebuli.

Kanapeczki 4: Chleb orkiszowy, masło, sałatka (szynka, ogórek konserwowy, groszek, jabłko, marchew, cebula, majonez), starty żółty ser.

Pieczywo opiec w tosterze. pokroić na kromeczki, posmarować masłem, ułożyć sałatkę wykonaną z powyższych składników, posypać całość startym serem.

Kanapeczki 5: Chleb orkiszowy , puszka mieszanki fasoli, cytryna, sól, pieprz, 4 pomidory, oliwa z oliwek, 1 łyżka słonecznika.

Pieczywo opiec w tosterze. pokroić na kromeczki, posmarować masłem. Fasolę rozgnieść na masę, doprawić pieprzem , sokiem z cytryny. Pomidory obrać ze skóry wydrążyć miąższ, pokroić w drobną kosteczkę, dodać oliwę, słonecznik, zamieszać, przyprawić pieprzem. Gotowe pieczywo wysmarować pastą fasolową, na górę ułożyć sałatkę z pomidorów, udekorować np. oliwką.

P.S. Pozostałe masy można później wyłożyć na stół razem z opieczonymi kromeczkami i dać gościom możliwość robienia kanapeczek samemu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation