DIY - zrób to sam
Świetne pomysły, Krok po kroku♥, diy,
Murzynek z serem
Składniki na ciasto murzynkowe:
1 szklanka wody
3-4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
4 jajka
3 szklanki mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli esensji migdałowej lub rumowej
Składniki na masę serową:
50 dag białego sera mielonego
4 jajka
1/4 kostki masła
1 budyń
1 szklanka cukru pudru
Wodę, cukier i kakao doprowadzamy do wrzenia.
844
Cukier, woda i kakao.........................................................................
A następnie gotujemy przez około 3 minuty.
845
Gotowanie polewy........................................................
Podgotowaną polewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej całą kostkę margaryny lub masła i odstawiamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu.
846
Z margaryną....................................................
Po rozpuszczeniu sie margaryny do masy dodajemy oddzielone od białek żółtka, esensję migdałową lub rumową i mąkę, a następnie dokładnie mieszamy.
847
Na końcu do masy dodajemy proszek do pieczenia
848
oraz pianę ubitą na sztywno z białek.
849
Wszystko razem dokładnie ale delikatnie mieszamy i wylewamy na dużą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
850
Ciato murzynkowe na brytfance............................................................
W czasie rozpuszczania sie margaryny robimy masę serową. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku i po troche cukru pudru.
851
Masło, żółtka i cukier puder.......................................................
Do utartej masy dodajemy po łyżce ser cały czas mieszając.
852
Z białym serem..........................................................
Do utartej masy serowej dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.
853
Z budyniem........................................................................
Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek.
854
Z pianą z białek..................................................................
Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy i wylewamy na brytfankę z ciastem murzynkowym.
855
Ciato murzynkowe z masa serową...........................................................
Ciato pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 60-80 minut.
856
Ciasto przed pieczeniem..................................................
Ciasto po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Smacznego !!!
MA==