Kuchnia

łakocie

Murzynek z serem
Składniki na ciasto murzynkowe:

1 szklanka wody

3-4 łyżki kakao

1 szklanka cukru

1 kostka masła lub margaryny

4 jajka

3 szklanki mąki

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropli esensji migdałowej lub rumowej



Składniki na masę serową:

50 dag białego sera mielonego

4 jajka

1/4 kostki masła

1 budyń

1 szklanka cukru pudru



Wodę, cukier i kakao doprowadzamy do wrzenia.

844

Cukier, woda i kakao.........................................................................

A następnie gotujemy przez około 3 minuty.

845

Gotowanie polewy........................................................

Podgotowaną polewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej całą kostkę margaryny lub masła i odstawiamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu.

846

Z margaryną....................................................

Po rozpuszczeniu sie margaryny do masy dodajemy oddzielone od białek żółtka, esensję migdałową lub rumową i mąkę, a następnie dokładnie mieszamy.

847

Na końcu do masy dodajemy proszek do pieczenia

848

oraz pianę ubitą na sztywno z białek.

849

Wszystko razem dokładnie ale delikatnie mieszamy i wylewamy na dużą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.

850

Ciato murzynkowe na brytfance............................................................

W czasie rozpuszczania sie margaryny robimy masę serową. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku i po troche cukru pudru.

851

Masło, żółtka i cukier puder.......................................................

Do utartej masy dodajemy po łyżce ser cały czas mieszając.

852

Z białym serem..........................................................

Do utartej masy serowej dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.

853

Z budyniem........................................................................

Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek.

854

Z pianą z białek..................................................................

Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy i wylewamy na brytfankę z ciastem murzynkowym.

855

Ciato murzynkowe z masa serową...........................................................

Ciato pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 60-80 minut.

856

Ciasto przed pieczeniem..................................................

Ciasto po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Smacznego !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation