Święta i uroczystości

Wielkanoc pomysły aranżacje

Runo leśne

Cała nasza mała rodzina kocha naturę, bardzo dużo przebywamy na świeżym powietrzu, gdzie między innymi jadamy posiłki.Być może dlatego właśnie ciasto to urzekło mnie podwójnie. I smakiem ... I swoim wyglądem, bo kojarzy się z naturą, lasem, mchem, latem ... Ech ...
Jestem przekonana, że Wam również się spodoba i zaskoczycie nim swoich przyjaciół i rodzinę.
Prezentuje się naprawdę doskonale, idealne jako torcik urodzinowy jak też na przyjęcie na świeżym powietrzu. Ze względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc.
Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :)

Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak.
Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm.

Składniki:
450 g drobnego, mrożonego szpinaku
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
300 ml. śmietanki 30 % / 36%
2 śmietan-fixy
cukier waniliowy
* dla łasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru
Dodatkowo:
Pestki granatu do przyozdobienia

Wykonanie:
Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku.
Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta.
Należy oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, zmniejszyć obroty i kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce stołowej oleju, dalej na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinak.
Całość powinna być dokładnie wymieszana.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę na 180 stopni, program góra/dół.
Tortownicę wyłożyć pergaminem, boki wysmarować masłem.
Ciasto wlać do formy i piec przez 1 godzinę, do tzw. "suchego patyczka."
Po przestudzeniu ściąć nożem powstałą górkę i rozdrobnić.

Ubić śmietanę dodając pod koniec wymieszane śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Krem na bazie śmietany można zastąpić kremem z mascarpone.
Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami.
Przyozdobić pestkami granatu, lekko dociskając.
Bon appetit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation