Sport i fitness

Sport

Co należy trzymać z lodówce?

pobraneSą produkty, które stworzone są do przechowywania w temperaturze chłodniczej, a są produkty, które zdecydowanie bardziej tolerują temperaturę pokojową.

Często odruchowo po zrobieniu zakupów, nie zastanawiając się, wrzucamy wszystko jak leci do szafki bądź lodówki, co może skrócić świeżość niektórych produktów.

Przedstawiam Wam zatem listę najpopularniejszych produktów żywnościowych oraz najlepszy sposób ich przechowywania:

Warzywa i owoce:

W lodówce trzymamy:

marchew, pietruszkę, seler – niska temperatura spowalnia ich proces starzenia
sałata i seler naciowy – luzem, bez folii, aby był dostęp powietrza, gdyż w przeciwnym razie azotany znajdujące się w tych warzywach przekształcą się w szkodliwe azotyny
owoce jagodowe, tj. truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny… są to owoce nietrwałe, które wymagają niższej temperatury
wiśnie, winogrona, śliwki, czereśnie - są to owoce z naszej strefy klimatycznej, dlatego po zerwaniu wolą one temperaturę chłodniejszą, niż ta, jaka występuje u nas latem
kiwi – jako jedyne z egzotycznych owoców lubią chłodniejszą temperaturę
pokrojone warzywa i owoce, aby do ich miąższu nie dostały się drobnoustroje
otwarte przetwory warzywne w celu zminimalizowania rozwoju bakterii.

Poza lodówką trzymamy:

cebulę i czosnek, gdyż lubią mieć swobodny dostęp do powietrza. Dobrze jest trzymać je w chłodniejszym miejscu, np. w dolnej szafce, ale nie w lodówce
pomidory i ogórki – bez folii, na kuchennym blacie w jakiejś ładnej miseczce ;) w lodówce zbyt szybko ulegają psuciu
ziemniaki – nie wiem, czy jest osoba, która chowa ziemniaki do lodówki, ale jeśli jest, to taka przestroga: skrobia występująca w ziemniakach pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukry proste przez co są one słodsze i podczas gotowania szybko ciemnieją
owoce egzotyczne, tj. ananas, arbuz, mango, banany, awokado, cytrusy. Przechowywane w lodówce szybciej się psują i są mniej smaczne. Wyjątek stanowią kiwi.

Inne produkty:

W lodówce trzymamy:

jajka, gdyż niska temperatura zapobiega wyparowywaniu wody, przez co jajka dłużej zachowują trwałość, smak i walory odżywcze
surowe grzyby, aby nie spleśniały
olej lniany – tylko lniany, inne oleje trzymamy poza lodówką, w ciemnym, chłodnym miejscu
otwarte konserwy, aby nie dostały się do nich bakterie

Poza lodówką trzymamy:

pieczywo, które w chłodzie szybciej czerstwieje. Najlepiej przechowywać je w drewnianych chlebakach
miód w zbyt niskiej temperaturze krystalizuje się
kawa – wilgotnieje w niskiej temperaturze
oleje – poza lnianym, gdyż kwasy tłuszczowe szybko się utleniają. Oleje powinny być w ciemnym miejscu
konserwy, ale tylko do momentu otwarcia.
ocet nie wymaga niskiej temperatury, ale nie lubi światła, dlatego najlepiej przechowywać go w szafce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation