Kuchnia

DIETA BEZ GLUTENOWA

jadłonomia · roślinne przepisy: Spaghetti z selera
Składniki:
1 bulwa selera
1 litr wody
sól
1/4 szklanki czarnych oliwek
1 łyżka rodzynek
2 łyżeczki kaparów
kilka plasterków świeżego chili
oliwa z oliwek
1 kg pomidorów, obranych i wydrążonych
1 łyżka octu balsamicznego
sól i czarny pieprz
do podania: garść podprażonych orzechów włoskich, oliwa z oliwek i posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. W międzyczasie selera obrać i pokroić na cienkie nitki przy pomocy obieraczki do julienne lub spiralizatora, a gotowe nitki wrzucić do wrzątku na 30 sekund. Następnie szybko odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, dodać oliwki, rodzynki, kapary oraz chili. Podsmażać przez 2 - 3 minuty, po czym dodać pozostałe składniki i gotować przez przynajmniej 30 minut.
Kiedy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przygotowany wcześniej makaron selerowy i chwilę podgrzewać intensywnie mieszając.
Gorący makaron z sosem nakładać na talerze, delikatnie skropić oliwą oraz hojnie posypać orzechami i natką pietruszki.
Wskazówki:
Świeże pomidory możecie zastąpić 1 puszką krojonych pomidorów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation