Kuchnia

Monika gotuje

Faszerowane roladki mięsne to smaczny pomysł na urozmaicenie drobiu. Moje roladki nadziałam szpinakiem i serem Edam. Oczywiście możecie sięgnąć po dodatek innego sera, np. delikatną mozzarellę lub słoną fetę. Roladki najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.

Kurczak nadziewany szpinakiem

FILETY Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SEREM

Składniki (na 2 porcje):
2 duże piersi z kurczaka bez polędwiczek
dwie spore garście świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku, drobno siekamy
6 plastrów sera, np. Edam
sól, pieprz do smaku
Każdą pierś rozcinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę (powstanie nam coś na kształt skrzydeł motyla). Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy łodygi a liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, smażymy 1-2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Lekko solimy, odkładamy do miseczki. Na każdej piersi układamy połowę szpinaku, po 3 plastry sera, zwijamy w roladki. Każdą roladę związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki ze wszystkich stron przez około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią i przestaną być różowe w środku. Zdejmujemy je z patelni, odcinamy sznurek. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

*roladki możecie także upiec w piekarniku (około 25 minut w temp. 180 stopni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation