Kuchnia

Jedzonko

Szybki Torcik bez pieczenia |Tort bez pieczenia przepis na torcik owocowy | Deserek.TV - Przepisy kulinarne na ciasta i desery, domowe wypieki. Video Przepisy Kulinarne ze Zdjęciami i filmami wideo.Dietetyczne przepisy i zdrowa żywność, mrożona kawa - Video przepisy, Polska Gotuje:deserektv


Składniki: 1 porcja dla 6 osób

herbatniki maślane 750 g,
maliny 250 g – mogą być mrożone,
banan 2 szt.,
cukier puder 40 g,
sok z 2 pomarańczy,
mandarynki 3 szt.,

Krem

serek mascarpone 500 g,
cukier puder 200 – 300 g – wedle uznania,
olejek waniliowy 2 łyżeczki,
śmietana kremówka 80 ml + szczypta soli,
tortownica o śr. 22 cm,
Krok 1
Maliny – mogą być rozmrożone – przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy sok z 1/2 pomarańczy, cukier puder i widelcem rozgniatamy maliny i dokładnie mieszamy aż cukier rozpuści się.

Krok 2
Do osobnego naczynia dodajemy serek mascarpone, a następnie małymi porcjami dodajemy 1/3 cukru pudru i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie ponownie dodajemy cukier puder i ponownie całość dokładnie mieszamy.
Krok 3
Do szklanki ze śmietaną dodajemy olejek waniliowy oraz szczyptę soli (sól lepiej wydobywa wszystkie smaki) mieszamy i dodajemy do kremu mascarpone – ponownie całość mieszamy.
Krok 4
Dno tortownicy oraz boki wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy 1/3 połamanych herbatników maślanych, na które wykładamy sos malinowy i równo rozprowadzamy. Na maliny układamy kolejna warstwę z połamanych herbatników – wykładamy kolejną 1/3 herbatników. Na herbatniki wykładamy 1/2 kremu mascarpone i równo rozprowadzamy. Kolejna warstwę tworzymy z pociętego w plastry banana, na którego następnie układamy pozostałe herbatniki maślane. Sokiem z pozostałych pomarańczy polewamy herbatniki i wykładamy pozostały krem mascarpone, równo rozprowadzamy i dekorujemy. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation