DIY - zrób to sam

pomysly

Błyskawiczna rolada jabłkowa

Składniki:
Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru (opcjonalnie, w przypadku kwaśnych jabłek)
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon, rodzynki i wymieszać. Nadzienie wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na nadzienie jabłkowe. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykryć ścierką i odwrócić - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation