Kuchnia

Zupy

Zupa z brokułów i błękitnego sera z dodatkiem szczypiorkowego serka
mascarpone i grzanek czosnkowych - grumkolandia.pl



SKŁADNIKI: Zupa: olej, 1 duży por, 1 duży ziemniak, 900 ml bulionu z kurczaka, 1 główka brokułów, 150 g błękitnego sera np. Stilton lub Roquefort. Dodatki: 3 ząbki czosnku, mała garść posiekanego szczypiorku, 50 g miękkiego masła, 1 bagietka, 6 łyżek serka mascarpone, sól i pieprz do smaku.

SPOSÓB WYKONANIA: Na oleju smażyć przez 10 minut oczyszczony, umyty i pokrojony w plasterki por. Przygotować masło czosnkowe: posiekać czosnek i szczypiorek. Wymieszać czosnek z miękkim masłem oraz połową szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaka obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Dodać do pora i zalać bulionem. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Podzielone na główki brokuły dodać do zupy i gotować przez 5 minut. Bagietkę pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez 5 minut. Pozostały szczypiorek wymieszać z serkiem mascarpone. Wyjąć z piekarnika pieczywo. Posmarować je masłem czosnkowym i zapiekać przez 4 – 5 minut. Zupę zmiksować. Dodać kawałki błękitnego sera i krótko zmiksować. Doprawić do smaku. Zupę przelać do talerzy. Dodać po porcji szczypiorkowego serka mascarpone. Podawać z grzankami czosnkowymi.

ŹRÓDŁO: "Fast, Fresh and Easy Food” Lorraine Pascale.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation