Inne

BN11111

Weniger ist mehr - Mniej jest więcej: jabłka
Ciasto jabłkowe (szarlotka) z kratką u góry

375g mąki
200g cukru
1/2 łyżeczki soli
180g masła
2-3 łyżek kwaśnej śmietany
ok.1 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1 paczka budyniu waniliowego
400 ml soku jabłkowego
50 g suszonych borówek amerykańskich
50 g łuskanych orzechów włoskich
puder cukier według uznania

Wymieszać mąkę ze 100 g cukru i 1/2 łyżeczki soli. Dodać masło i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić w chłodne miejsce na 30 min.
W międzyczasie: obrać jabłka, usunąć środki nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wymieszać z sokiem cytrynowym.
Budyń waniliowy wymieszać z odrobiną soku jabłkowego i resztą cukru.
Pozostały sok zagotować.Dodać do niego suszone borówki.
Dołożyć pocięte jabłka, wymieszać z masą budyniową, lekko podgotować i zdjąć z ognia.
Piekarnik nagrzać (termoobieg 180°C, normalny obieg 200°C).
Orzechy włoskie nieco rozdrobnić.
Wysmarować tłuszczem formę do pieczenia (26 cm blaszka).
2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć w formie tak, aby powstał rand.
Jako pierwsze rozłożyć orzechy. Następnie wylać na to masę jabłkową.
Pozostałe ciasto rozwałkować, wycinać paseczki u ułożyć na cieście na kształt kratki.
Piec 40-60 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation