Kuchnia

Słodka kolekcja

Babka twarogowa z rodzynkami
Składniki :

200 g mąki tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
150 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
100 g margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki soku z cytryny
250 g twarogu [użyłam paczkowanego, półtłustego]
rodzynki, żurawina lub suszone morele - ok.100 g



Babkową formę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć cukrem pudrem.

Margarynę/masło rozpuścić i ostudzić.

Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać cukier, przestudzony tłuszcz i lekko roztrzepane jajka. Zmiksować na jednolitą masę.

Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Dodać sok cytrynowy i rodzynki. Zamieszać, przełożyć do formy i wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-195°C i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 165-170°C i piec jeszcze przez 25-30 minut [do suchego patyczka].

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut na kratkę, a następnie wyjąć babkę na talerz i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation