Kuchnia

jedzenie

Domowe batoniki musli z żurawiną - kuchnia - przepisy -
MjakMama24.pl

Żurawina jest skarbnicą witaminy C, żelaza, a także błonnika. Owoce żurawiny są całkowicie bezpieczne w ciąży. I do tego działają jak lekarstwo. Żurawina, jak żaden inny owoc, radzi sobie z dolegliwościami, które w ciąży lubią nawracać, np. z zapaleniem pęcherza.

szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki płatków pszennych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki ziaren sezamu
1/4 szklanki złotych, dużych rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
6 suszonych moreli
2 łyżki masła
3 łyżki miodu

Płatki wsyp na suchą patelnię i zrumień. Następnie podpiecz ziarna słonecznika oraz sezamu i wsyp do miski razem z płatkami. Morele (wcześniej warto je sparzyć) pokrój w kosteczkę, a rodzynki przekrój na pół. Wsyp je razem z owocami żurawiny i kokosem do płatków. Wlej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Miód lekko podgrzej i do ciepłego dodaj mieszankę płatków z bakaliami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę. Rozsmaruj zwilżoną łyżką na grubość około 1,5 cm. Gdy masa lekko przestygnie, pokrój na porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation