Kuchnia

przetwory

Syrop z fiołków - "Filozofia smaku"

Składniki:

500 ml kwiatów fiołka wonnego (kwitnącego na niebiesko),
200 ml wrzącej wody,
100 g cukru,
1-2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:

Kwiaty zalać wrzątkiem, wymieszać, trzymać kilkanaście sekund na bardzo małym ogniu do czasu kiedy woda zacznie się zabarwiać na niebiesko. Odstawić do wystudzenia.
Zimne kwiaty odcisnąć na sicie, do płynu dodać cukier i ponownie zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru.
Powstały płyn ma kolor błękitny i jest dość słodki. Dla ożywienia mikstury dodać sok z cytryny, który zmieni smak i kolor syropu na bardziej fioletowy. Ilość użytego soku z cytryny tak jak i cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wg. własnych upodobań.
Syrop przelać do wyparzonej butelki i szczelnie zakorkować. Tak przygotowany syrop przechowywany w lodówce zachowa soje walory przez kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation