Kuchnia

przetwory

Papryka marynowana
Składniki
po 1 kg papryki czerwonej, żółtej i zielonej
1 litr octu winnego 6 procentowego
1 litr wody
300 g cukru
1 łyżka soli
paczka kolorowego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
liście laurowe
10 małych szalotek
kilka gałązek tymianku

Przygotowanie
Usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna z papryk. Zagotować ocet z wodą cukrem i solą. Pokroić papryki w paski. Obrać szalotki - większe pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości. Wyłączyć gaz pod zalewą. Do wypieczonych w piekarniku słoiczków włożyć paprykę, szalotki, gałązkę tymianku, listki laurowe. Dosypać kolorowy pieprz i ziarenka ziela angielskiego. Zalać paprykę marynatą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka wyłożonego ściereczką włożyć słoiczki i pasteryzować około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation