Kuchnia

Przetwory

MARYNOWANE GRZYBY z kolorową dekoracją

Składniki:
1kg oczyszczonych grzybów
sok z 1 cytryny
woda
szczypta soli

na zalewę octową:
400ml wody
200ml octu 10%
8 płaskich łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki soli

do dekoracji:
ziarenka ziela angielskiego
listki laurowe
cebula
ostra papryczka
marchewka
ziarenka zielonego pieprzu
świeży rozmaryn
ziarenka gorczycy
goździki

Przygotowanie:
Grzyby zalać wodą, tak aby swobodnie pływały, wodę zakwasić sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić na chwilę aż odciekną.

W tym czasie na dnie wyparzonych słoików wyłożyć plasterek cebuli, kilka plasterków marchewki, goździki i połamany listek laurowy. Teraz układać grzyby w słoiczkach, między nie włożyć gałązkę rozmarynu, kilka kawałków pokrojonej ostrej papryczki. Dodać również po kilka ziaren pieprzu, goździki i ziele angielskie, można dodać również gorczycę.

W tej chwili można już zająć się zalewą. Wodę z solą i cukrem zagotować, dodać ocet. Gotować jeszcze przez chwilę. Jeszcze gorącą zalewać grzyby, słoiczki od razu zamykać. Pasteryzować przez około 30 minut (wszystko zależy od wielkości użytych słoiczków). Ja jeszcze po zapasteryzowaniu odstawiam do góry dnem do wystygnięcia, aby mieć pewność, że słoiczki są szczelnie zamknięte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation