Kuchnia

Kulinaria-drozdzowki

Zawijańce cynamonowe - kobieta.interia.pl
Składniki:

40 dag mąki pszennej
15 dag masła
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki śmietany
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki cukru
20 dag mielonych orzechów
cynamon mielony
szczypta soli
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Drożdże posyp cukrem, dodaj śmietanę. Do mąki dodaj masło, posiekaj nożem. Wbij jedno jajko, dodaj żółtka, drożdże, cukier, sól. Zagnieć ciasto, odstaw na pół godziny. Podsyp mąką, rozwałkuj.

2. Ciasto potnij na długie paski o szerokości około 3 cm. Posmaruj orzechami wymieszanymi z jajkiem i cynamonem. Zwiń w ruloniki. Piecz 25 minut w temp. 180˚C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation