Kuchnia

Kucharkowo

Zapiekanka jaglano - warzywna z serem - Przepis - Smaker.pl

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ:
130 g kaszy jaglanej
50 g żółtego sera
2 marchewki
1 duża czerwona papryka
2 białe cebule
2 ząbki czosnku
Pęczek natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
SKŁADNIKI NA DELIKATNY SOS CZOSNKOWY:
150 g kremowego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
sól i pieprz

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

1 część kaszy gotujemy w dwóch częściach delikatnie osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła - studzimy.

Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę (jeśli mamy ser w plastrach) i dodajemy do kaszy razem z 0,5 łyżeczki kurkumy - wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę - odstawiamy.

Następnie przygotowujemy delikatny sos czosnkowy:

Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła prowansalskie, tymianek oraz cukier brzozowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natki siekamy, a cebule i paprykę kroimy w kostkę.

Na patelni delikatnie wysmarowanej olejem rzepakowym szklimy cebulkę, następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojoną paprykę oraz natki i dusimy chwilę pod przykryciem do nabrania miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Następnie warzywa przekładamy do masy jaglano - serowej, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 35 minut.

Gotową zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym.

Życzę smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation