Kuchnia

Owocowy świat! <3.

Tiramisu owocowe

Składniki (około 8 porcji):

- 2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
- 500g serka mascarpone
- 3 jajka, osobno żółtka i białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 120g biszkoptów

Sposób Przygotowania:

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.

Świetnie smakuje na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation