Kuchnia

Papu, Jedzenie

eintopf: onigirazu z wołowiną bulgogi
Te małe "kanapeczki" z ryżu do sushi i wołowiną owinięte w liść nori, zachwyciły nas pewnego razu w Berlinie, w Markt Halle 9. Zatęskniliśmy za nimi, więc postanowiliśmy przygotować swoje wersje w domu. Możecie zmieniać zawartość "kanapki" w zależności od upodobań, włóżcie tam plaster żółtego sera, szynki, wędzonej ryby, sadzone jajko, boczek, awokado, czy co tam jeszcze przyjdzie Wam do głowy :) Świetnie sprawdzą się jako przegryzka, śniadanie czy też przystawka.

Składniki:

130 g ryżu do sushi
2-3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 liście nori
kilka liści sałaty rzymskiej
100 g wołowiny bulgogi, przepis TU
kapka majonezu (możecie podkręcić go jakimś ostrym sosem)




Przygotujcie wołowinę wg przepisu powyżej. Ugotujcie ryż . W rondelku podgrzejcie ze sobą ocet ryżowy, sól i cukier, wymieszajcie aż się wszystko rozpuści, dodajcie do ryżu, wymieszajcie dobrze. Rozłóżcie na stole nori, tworząc rąb, rogiem do siebie. Na środek wyłóżcie ryż, następnie kapkę majonezu, mięso, liść sałaty, znów majonez i zakończcie znów ryżem. Porcje poszczególnych składników muszą być dość małe, żeby potem można było łatwo je "domknąć". Połączcie ze sobą przeciwległe końce nori z jednej, następnie z drugiej strony, obróćcie tak przygotowane zawiniątko, niech chwilę poleży, żeby nori przeszło wilgocią ryżu i nieco zmiękło. Przekrójcie na pół. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation