Kuchnia

kulinaria

NALEWKA GRUSZKOWA
Składniki

1 kg gruszek
1 szklanka cukru
½ l spirytusu 95%
½ l wody niegazowanej
5 goździków
½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Gruszki myjemy dokładnie, odrywamy ogonki i kroimy wzdłuż, a następnie na ok. 0,5 cm plastry (gniazda nasienne zostawiamy).

W dużym słoju warstwami układamy gruszki i cukier. Zamykamy słój i odstawiamy na 1-2 dni, aż gruszki puszczą sok, a cukier całkiem się rozpuści. Potrząsamy słojem kilka razy dziennie.
Po tym czasie do gruszek dolewamy wódkę i spirytus, dodajemy cynamon i goździki. Zamykamy słój mieszamy i odstawiamy na min. 3 miesiące w chłodne ciemne miejsce.

Po upływie 3 miesiąca zlewamy nalewkę do butelek, filtrując ją przez gazę (lub pieluchę tetrową). I odstawiamy na kolejne min. 2 tygodnie. Po tym czasie nalewką można już się delektować. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation