Kuchnia

kuchnia

Ziemniaki pieczone z boczkiem i czosnkiem

SKŁADNIKI:

Porcja dla 2 – 3 osób.

- 500 g ziemniaków (najlepiej młodych)
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 100 g boczku wędzonego

Marynata:

- 3 łyżki oleju roślinnego

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pikantnej papryki
- sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Młodych ziemniaków nie obieramy tylko dokładnie myjemy szczoteczką.

2. Większe ziemniaki przekrawamy na pół, tak aby wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości.

3. Nacinamy ziemniaki do około 2/3 wysokości.

4. W dużej misce przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki.

5. Czosnek i boczek kroimy w cienkie plasterki.

6. We wszystkie nacięcia w ziemniakach wkładamy boczek, a w jedno nacięcie plasterek czosnku.

Można dać plasterki czosnku w więcej niż jedno nacięcie w ziemniaku, jednak dla mnie takie ziemniaki były zbyt czosnkowe.

7. Gotowe ziemniaki mieszamy w misce z marynatą, po czym wykładamy na blachę do pieczenia lekko posmarowaną olejem.

8. Ziemniaki pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 minut (w zależności od wielkości ziemniaków).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation