Kuchnia

alcohol

Na 0.7 litra gotowego płynu potrzebujemy:


1/2 litra mleka skondensowanego z kartonu
1/2 szklanki wody
200g landrynek miętowych (nie lodowych)
1/2 szklanki spirytusu
1/2 szklanki cukru Diamant

Wodę i cukierki podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Wystudzić.
Dodać mleko i cukier, zmiksować (najlepiej blenderem w wysokim garnku) następnie dodać spirytus.
Wymieszać i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.


Prosty, szybki i tani domowy likierek! Nie ma nic lepszego.
W moim likierku jest odrobina barwnika, bo chciałam mieć zielony:) Jeśli nie chcecie dodawać barwnika nie dajcie, lecz kolor likieru będzie bardzo blady.

Smacznego:)

Uwaga!
Po dwóch dniach od zrobienia likieru postanowiłam go skosztować i stwierdzam, że jest bardzo słodki i bardzo miętowy. Ilość mięty mi akurat odpowiada, ale dominuje więc jeśli chcecie mieć mniej miętowy zmniejszcie ilość cukierków do 150 g. Cukru też można dać mniej czyli 1/4 szklanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation