Sport i fitness

Fitness

PASZTET Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH - -

Składniki:

30 dag wątróbek drobiowych
mleko
4 goździki
3 jagody jałowca
1/2 łyżeczki kolendry
2 średnie cebule
8 dag masła
sok z jednej pomarańczy
30 ml brandy
3 łyżki śmietany
3 łyżki migdałów w słupkach (ja dałam orzeszki piniowe)
słodka papryka
sól
pieprz

Wątróbki dobrze oczyścić, zalać mlekiem i moczyć godzinę. W moździerzu utrzeć kolendrę, goździki i jałowiec. Cebulę posiekać i podsmażyć na połowie masła, razem z utartymi przyprawami, do miękkości. Wątróbki wyjąć z mleka i dobrze osuszyć. Dać na patelnię z cebulą i smażyć na wolnym ogniu kilka minut, kurze krócej, indycze dłużej. Pod koniec dodać resztę masła i delikatnie rozpuścić. Pół łyżeczki masła zostawić do migdałów. Zdjąć patelnię z ognia, dodać sok z pomarańczy, brandy, śmietanę, sól i pieprz. Całość zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do salaterki i ostudzić. Na małej patelni na reszcie masła przesmażyć migdały z papryką. Wysypać na pasztet i udekorować pietruszką albo szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation