Design

Dekoracje wnętrze

Kubańska sałatka z awokado i grillowanym ananasem
(2 porcje)
4-5 plastrów ananasa
1 awokado
1 cebulka dymka grubo posiekana
spora garść ulubionej sałaty
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta kminu rzymskiego
1 mały starty ząbek czosnku
spora szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu
sól morska

do podania:
listki kolendry (opcjonalnie)

Ananasa (obranego i pozbawionego twardej środkowej części) grilluj, aż pojawią się na nim ciemne ślady (albo rozłóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, aż się lekko skarmelizuje).

Wymieszaj sok z limonki z olejem rzepakowym, kminem, czosnkiem, pieprzem i solą.

Umyj awokado i przekrój go wzdłuż na dwie połówki (natnij je do pestki). Obie połówki przekręć w przeciwnych kierunkach, dzięki czemu owoc rozdzieli się na dwie części. W jednej z nich zostanie pestka, którą należy uderzyć ostrzem noża, tak by wbił się i przez to, przekręcając pestkę podnieś ją do góry. Za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki, a następnie pokrój go w plasterki.

Przełóż sałatę na talerz, ułóż na niej awokado, pokrojonego w kawałki ananasa, dymkę i listki kolendry. Polej sosem i podaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation