Kuchnia

kulinaria

Pierogi z podrobami
Wiem, że dzisiejszy wpis nie będzie miał zbyt wielu zwolenników mimo tego jednak zaproponuję pierogi z farszem podrobowym. Ci, którzy nie boją się tych smaków i mieli okazję ich spróbować wiedzą, że takie pierożki mogą być znakomite. Podroby są zmielone więc konsystencja farszu jest przyjemna dla podniebienia. Takie nadzienie trzeba dobrze przyprawić, można też dodać kiszoną kapustę ale wtedy ich smak jest trochę inny, chociaż również bardzo dobry. U mnie dzisiaj wersja tradycyjna, taką jaką znam od wielu lat.



Składniki na farsz:

1 kg podrobów wieprzowych (serce, płuca, wątróbka)
1 duża cebula
1 pęczek włoszczyzny
olej
sól, pieprz

Oczyszczone podroby oczyścić, zalać zimną wodą, dodać sól oraz włoszczyznę i ugotować do miękkości. Wystudzone podroby zmielić. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i przysmażyć. Dodać do farszu, dokładnie wymieszać, na końcu przyprawiając do smaku.

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
2 jajka roztrzepane
ok. 2 szklanek ciepłej wody

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sól, masło, jajka. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać kółka szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zawijać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać na wrzątek i gotować aż będą miękkie.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation