Kuchnia

Kulinaria

Pieczone racuchy drożdżowe z musem jabłkowym (bez jajka)

Zachciało mi się dziś na śniadanie racuchów. Tyle, że wieczorem smażyłam pączki i jakoś po tym zajęciu nie miałam już dziś ochoty na smażeninę, zapach tłuszczu itd. I wiecie na co wpadłam? Żeby te racuchy upiec. Zwyczajnie, jak ciastka, w piekarniku. Tłuszczu tym samym w nich mało, tyle ile w śmietanie i na posmarowanym olejem papierze. Racuchy są całkiem inne, ma się wrażenie że jemy pieczony mus z jabłek, smakują trochę jak legumina. Ciekawe i smaczne :)


Składniki na 6-8 sztuk:
2 pełne łyżki musu jabłkowego
2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
5 g. świeżych drożdży (drobno pokruszonych)
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia papieru
mleko do posmarowania
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i ucieram łyżką, by powstała gęsta i jednolita masa. Przykrywam miseczkę i odstawiam ciasto na 20 minut w ciepłe miejsce, a następnie lekko mieszam. Na blaszkę wyłożoną papierem (natłuszczonym) wykładam po łyżce ciasta. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół) na ok. 10 minut, po tym czasie smaruję racuchy mlekiem. Piekę jeszcze 10 minut, powinny się lekko zezłocić. Podaję gorące z cukrem pudrem i musem jabłkowym.

http://kobieceinspiracje.pl/out,47776.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation