Kuchnia

Ciasta

Mazurek "sezamie otwórz się"

blaszka 35 cm x 23 cm

Ciasto kruche:
250 g (1 i 3/4 szkl) mąki
125 g (3/4 szkl) cukru pudru
30 g (1/3 szkl) kakao
szczypta soli
175 g zimnego masła

Pomada:
740 g (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g gorzkiej czekolady ( min. 70% zawartości kakao)

Wierzch:
300 g czekoladowych chipsów (najlepiej mieszanka różnych smaków) lub czekolad białej, mlecznej i gorzkiej połamanych na niewielkie kawałki
60 g orzechów pekan lub włoskich, połamanych na kawałki
30 g migdałów pokrojonych w słupki
1/2 szkl grubych wiórków kokosowych
150 g chałwy, grubo pokruszonej

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Przesiewamy mąkę z kakao, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko zagniatamy kruche ciasto (będzie to bardziej kruszonka niż ciasto). Kruszynkami wylepiamy wyłożoną papierem do pieczeni blaszkę i podpiekamy przez ok. 10 min. Wyjmujemy spód, ale piekarnik pozostawiamy włączony.

Do rondelka wrzucamy składniki pomady: pokruszone 200 g czekolady, mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy i na maleńkim ogniu podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Masę wylewamy na upieczony spód (lekko przestudzony, ale nie musi być zimny). Posypujemy wierzch pozostałymi składnikami (chipsami czekoladowymi, orzechami, migdałami, chałwą i kokosem). Dopiekamy przez ok. 15-20 min w temperaturze 180ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation