Kuchnia

Na słodko

Biszkopt z truskawkami

Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na piankę truskawkową:
- 500 g truskawek
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki
- 3 galaretki truskawkowe

- 500 g truskawek w całości


Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po jednym żółtku (każde kolejne żółtko dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Wyłączyć mikser i drewnianą łyżką delikatnie wmieszać w masę mąkę.

Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm, natłuszczonej i obsypanej mąką. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut w 180 st.C. Ostudzić.


Przygotowanie pianki truskawkowej:
500 g truskawek zmiksować ze śmietanką, drugie 500 g ułożyć na cieście.

Galaretki przygotować w 4,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Tężejącą galaretkę zmiksować z koktajlem truskawkowym i na wpół sztywną masę wylać delikatnie na ciasto z truskawkami. Chłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation