Kuchnia

Pychotki

Krem ananasowy

Krem z ananasa. Kolejny wspaniały krem, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, serników, bez, tortów i ciastek, a także do wyjadania na samo:) Bardzo smaczny, delikatny, lekko kwaskowy.

Składniki:

400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
35 g cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (użyłam ziemniaczanej)
1 łyżeczka masła

Ananasa drobno pokroić, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Puree z ananasa przełożyć do garnka, wymieszać z jajkiem, żółtkami i mąką kukurydzianą. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu do zagotowania. Cały czas mieszamy, by masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie bulgotać dodać sok z cytryny i masło, gotować jeszcze ok 3-4 minut. Krem powinien mieć konsystencję luźnego budyniu.
Gotowy krem przełożyć do słoiczka, wystudzić i zakręcić słoik. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation