Kuchnia

Inspiracje kulinarne

Rolada drobiowa ze szpinakiem i boczkiem

Składniki:
2 duże podwójne piersi z kurczaka
8-9 długich plastrów boczku
400 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
sól, pieprz
3 łyżki oleju
łyżka słodkiej papryki
łyżka masła
majeranek

Mięso pokroić na płaty i lekko rozbić tak, żeby się nie potargało. Olej wymieszać z przyprawami i solą, natrzeć kawałki mięsa. Ułożyć je na folii spożywczej formując prostokąt. Szpinak podgrzewać w rondelku aż woda odparuje, następnie dodać masło i podsmażyć. Posolić, dodać czosnek i pieprz, na końcu śmietanę. Przestudzić. Wyłożyć na mięso i rozsmarować. Całość zwinąć w roladę. Wierzch obłożyć boczkiem i posmarować olejem z przyprawami. Posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Po upieczeniu odczekać kilka minut zanim zacznie się kroić, wtedy mięso nie będzie się targać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation