Kuchnia

Inspiracje kulinarne

Toskański krem pomidorowy z mozarellą

Składniki na zupę

2 l bulionu warzywnego
3 puszki pomidorów całych albo krojonych (1 puszka - 400 g)
3 cebule
6 ząbków czosnku
pęczek świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
1/3 długiej bagietki
sól
świeżo zmielony pieprz
cukier
W garnku przygotowuję/podgrzewam bulion. Cebulę obieram i kroję w grubszą kostkę. Podsmażam ją do miękkości na patelni na dwóch łyżkach oliwy. Dodaję czosnek pokrojony w plasterki i chwilę podsmażam. Dodaję pomidory i smażę wszystko ok 10 min.
Pomidory, cebulę i czosnek przekładam do odcedzonego gorącego bulionu, doprowadzam do wrzenia. Bagietkę kroję w kromki grubości ok 2 cm. 5-6 kromek skrapiam pozostałą oliwą i chwilę podsmażam z obu stron na patelni grillowej, po czym wrzucam je do zupy żeby nią nasiąkły.
Kilka listków bazylii odkładam do dekoracji, pozostałą bazylię wrzucam do zupy. Teraz wszystko razem blenduję do uzyskania gładkiego kremu.
Doprawiam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem (ja daję 1 płaską łyżkę cukru). Podaję z grzankami z bagietki

Składniki na grzanki

2/3 długiej bagietki
ok. 150 g kulka mozarelli

Mozarellę kroję w cienkie plastry. Układam je na pokrojonych bagietkach ułożonych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekam ok. 5 min do lekkiego rozpuszczenia sera. Podaję chrupiące do gorącej zupy albo obok niej.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation